Enable javascript in your browser to view an important message. ..CIK NADDYZ BELOGZ..: Layakkah Kita Mencintai Manusia Lain...??

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Followerz Cik Naddy..!!

28 December 2010

Layakkah Kita Mencintai Manusia Lain...??

salam....
Hmm...Bagi Aku Sudah Tentu Kita Layak Untuk Mencintai Sesama Manusia. Namun Yang Menjadi Salahnya Ialah Apabila Kita Terlalu Taksub Mencintai Seseorang Sedangkan Kita Harus Sedar Yang Perasaan Suka,Kasih Dan Sayang Haruslah Diungkapkan Kepada Yang BerHAK.

CINTA MANUSIA SEHARUSNYA KEPADA...

1) ALLAH YANG MAHA ESA
"Tidak Akan Ada Di Dalam Hati Cinta Kepada ALLAH Sekiranya Dalam Hati Sudah Terlebih Dahulu Ada Cinta Kepada Manusia"

Cinta Dalam Hati Manusia Seharusnya Ditujukan Khusus Dan Suci Untuk Mencintai ALLAH YANG MAHA ESA. Bukan Setakat Dengan Perkataan Yang Mengakui Cinta Kepada ALLAH Namun Haruslah Dizahirkan Dengan Perbuatan. Kita Seharusnya Mencintai ALLAH Dengan Sepenuh Hati Kerana Kecintaan ALLAH Kepada Hambanya Begitu Besar Sehingga Tidak Mampu Ditandingi Oleh Cinta Sesama MANUSIA.

2)
AGAMA

Cinta Manusia Juga Haruslah Diserahkan Kepada Agama. Jika Kita Cinta Akan Agama Sudah Tentu Semua Perkara Yang Kita Lakukan Tidak Terpesong Dari Jalannya. Mencintai Agama Membuatkan Kita Sentiasa Patuh Dengan Perintah ALLAH Dan Hukum Syarak.

Mencintai Agama Juga Membuatkan Kita Punyai Rasa Jihad FISABILILLAH Dan Juga Melaksanakan Amar Makruf Nahi Mungkar. Siapa Lagi Yang Akan Melaksanakan Tanggungjawab Dalam Mentarbiyahkan Masyarakat Jika Bukan Kita Yang Bergelar Khalifah Di Muka Bumi.

3) IBU BAPA & KELUARGA

Tidak Terbalas Jasa Mereka Kepada Kita. Cinta Kita Haruslah Ditujukan Kepada Mereka. Kita Dilahirkan Atas Dasar CINTA, Dibesarkan Juga Kerana CINTA, Dididik Juga Atas Dasar CINTA, Dikasihi Juga Adalah Kerana CINTA.

Disebabkan Oleh Rasa Cinta Yang Mendalam, Insan Yang Bergelar IBU Sanggup Menelan Pahit Dan Kesakitan Semata-Mata Umtuk Melihat Zuriat Yang Dikandungnya Selam 9 Bulan 10 Hari. Disebabkan Cinta, Si Ayah Sanggup Membanting Tulang Bagi Melihat Si Anak Memperoleh Kesempurnaan Dalam Kehidupannya. Seharusnya Mereka Punyai Hak Merasa Nikmat Cinta Dari Kita Pula.

4) PASANGAN

Namun, Tidak Dinafikan Manusia Akan Punyai Rasa Tertarik Kepada Pasangan Yang Berlainan Jantina Dengan Dirinya. Namun Harus Diakui Kita Masih Punyai Jarak Yang Membataskannya. Jika Benar Perasaan Cinta, Kasih , Dan Sayang Itu Suci Seharusnya Perasaan Ini Hadir Disebabkan CINTA YANG MAHA ESA.

Jika Benar Cinta Itu Suci Tujukanlah Hanya Kepada Yang BerHAK. Maka, Jika Punyai Pasangan, Segeralah Berkahwin Kerana Itulah Tanda CINTA Dan Bukannya Dengan Berduaan,Berpegangan Tanpa Ikatan Yang Sah.


Buat ingatan diri sendiri & sahabat2...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...